1 Eylül 2009 Salı

Galeride Vardiya




ROMANTİK, dramatik, duygusal ve parlak, hatta düşündürücü bir ad bulabilirlerdi o yayın organı için; ama, hiçbir konuyu uzun etmeyen işçi yalınlığıyla, “Genel Maden-İş” deyivermişler. Zonguldak kömür havzasındaki maden işçilerinin 61 yıldır değişik aralıklarla çıkardıkları dergimsi gazetenin ya da gazetemsi derginin adı böyle.

Üç-dört sayıda bir, ocak kazasında can veren bir ya da birkaç emek şehidinin haberi ve resmi yayımlanır sayfalarında.

Geçenlerde, Feyzullah Karabaş adında bir garibanındı o meş’um sıra. Devrek ilçesinden gelip Kozlu Müessesesi’ne bağlı kömür ocağında dokuz yıl çalıştıktan sonra 32 yaşında ölüveren Feyzullah’ın vesikalık fotoğrafı neredeyse bütün yaşamının öyküsünü yansıtır gibiydi. Yeraltı karanlığında uzun süre çalışmaktan solan bir yüz, tertemiz ama ürkek bir ifade. Başına gelecek olanı görür gibi bakmış objektife.

Başına gelen, kaza günündeki vardiyada çalıştığı galerinin “varagel”inden kopup kafasına çarpan bir makine parçasıymış.

Galeri, resim sergisi falan değil, yeraltındaki geçit yollarına verilen addır. Kozlu ocağının kömür kalitesi iyidir ama, bir kısmı deniz dibinin altına uzanan yeraltı hayli çetindir. Yer yer, hayli dik yokuşlu galerilere rastlanır.

Feyzullah’ın can verdiği yer, yeraltında eksi 425 metreden eksi 360 metreye çıkan bir galeriymiş. Kot farkından da anlaşılacağı gibi, 30 derece eğimli daracık bir yokuş. Öyle galerilerde yer çekiminden yararlanılarak raylar üzerinde varageller gider gelir; dekovil vagonlarının biri inerken öbürü çıkar. Makine parçası başına çarptığında Feyzullah öyle bir galeride kömür temizlemekte ya da kazmaktaymış.

Tavanından çoğu zaman sular damlayan, insan vücudunun bazen iki büklüm çalıştığı o zor ve karanlık yerde hükmünü yerine getiren ne biçim bir alınyazısıdır bu?

Hep söylenir, yeraltında çalışan maden işçisinin emeği parayla ölçülemez.

Feyzullah’ın kazadan sonra Devlet Hastanesi morguna kaldırılan naaşı oradan Çağlar köyüne götürülüp gömülmüş. Bu arada, TTK’de, yani Türkiye Taşkömürü Kurumu işyerlerinde çalışan işçilerin temsilcileri ile Kamu İşverenleri arasında aylarca süren Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri sona erdirilip tatlıya bağlanmış. Birinci altı ayda yüzde 3, ikinci altı ayda yüzde 4…

Sosyal yardımlar da kesinleşmiş.

Resmen ilan edilen tabloya göre, “İşçinin iş kazası sonucu ölümü” üzerine aileye ödenen ölüm yardımı, 302 lira 58 kuruş.

Hiç yorum yok: