27 Ekim 2009 Salı

"AÇILIM"" VE" BELGE"



Türkiye iç ve dış dinamiklerin etkisinde büyük bir dönüşüm geçiriyor:
Ülkeyi yönlendiren en önemli öğe dış dinamikler:
ABDnin Irakı işgali bölgedeki bütün dengeleri altüst etti.
Buna bir de Balkanlardaki ve Kafkaslardaki Sovyetler sonrası değişimleri, sınırların yeniden belirlenmesini, nüfuz savaşlarını eklersek Türkiyenin zorlandığı büyük dönüşümün boyutlarını daha iyi anlarız.
Zorlandığıdiyorum, çünkü kim iktidarda olursa olsun bu dönüşüme sırtını dönmesi olanaksız.
Dünya yeniden düzenlenirken, Ortadoğu, Kafkaslar, Balkanlar yeniden biçimlendirilirken, Türkiye gibi bütün bu bölgelerin tam ortasında yer alan ve güçlü bir ordusu olan büyük bir ülkenin bundan etkilenmemesi düşünülemez.
Bu dış dinamik, ülkenin sadece dış politikasını, bölgesel ve küresel ilişkilerini değil; iç yapısını, iç politikasını da etkiliyor.
Gerek Ermeni Açılımı, gerek Kürt Açılımıdenilen Açılımlardoğrudan doğruya dış dinamik öğelerinin zorladığı değişimler.
***
Bu değişimlerin iç dinamik öğeleriyle uyumlu olup olmadığı ayrı bir konu.
İç dinamik ile dış dinamik arasında uyum olduğu sürece bu değişimlerin sarsıntısız, kolay ve çabuk olması muhtemel
Buna karşılık iç dinamik ile dış dinamik arasındaki uyumsuzluk oranında, zorlukların, sıkıntıların ve bunalımların gündeme gelmesi kaçınılmaz.
***
İç dinamik öğeleri açısından Türkiyeye bakıldığında, 2002 yılından beri AKP iktidarıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri gibi, yargı gibi, üniversiteler gibi özerk ve medya gibi özgür kurumlar arasında bir gerilim, bir çatışma olduğu gözleniyor.
Medya bu gerilimi bir iktidar savaşıolarak nitelemektedir.
Bu gerilime, toplumda ve resmi örgütlenmede gücü çok artmış olan Fethullah Gülen Cemaati de AKP iktidarı yanında bir başka destek olarak katılmış görünüyor.
Aynı süreç içinde ABDnin ve ABnin AKP iktidarı yanında yer almış olmaları, iç dinamik öğeleri ile dış dinamik öğeleri arasında bir etkileşim, AKP ile dış güçler arasında bir karşılıklı destek süreci başlatmıştır.
Genelkurmay tarafından hazırlandığı iddia edilen AKPyi ve Gülen Cemaatini Bitirme Planı”, iç dinamik öğelerinin bir sonucu olarak gündeme gelmişti.
***
Genelkurmay tarafından sahte bir kâğıt parçasıve Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı sistematik bir yıpratma kampanyasıçerçevesinde bir olay olarak yorumlanan bu belge, birdenbire Kürt Açılımsüreci içinde yeniden ortaya çıkmıştır.
Tam da Açılımda”, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, yapılan kutlama gösterileriyle ilgili bazı eleştirileri dile getirdiği ve birtakım sıkıntıların yaşandığı sırada, belge gerçek olduğu iddiasıyla yeniden gündeme getirilmiştir.
Belge gerçek de olabilir, düzmece de
Türkiyenin iç dinamikleri her iki olasılığın da aynı derece geçerli olabileceğine işaret ediyor.
İlginç olan nokta, dış dinamik öğeleriyle, iç dinamik öğelerinin artık sadece süreçler açısından değil, münferit olaylar bakımından da AKP ile dış güçler arasında tam bir çakışmayı işaret etmesi, aralarındaki kesişme noktalarının Türkiyeyi son derece etkili bir biçimde yönlendirmesidir.
Tabii bu kesişme, yukarda işaret ettiğim gibi, toplumdaki uyumlu bir değişimi mi işaret ediyor; yoksa, bir uyumsuzluğu, bir çatışmayı mı belirliyor, belli değil.
Ama ABD ve ABnin Türkiyenin yaşadığı iç sıkıntılarda ve iktidar çekişmesinde taraf görüntüsü verdikleri ve bu nedenle de çok yıprandıkları bir gerçek.

Hiç yorum yok: